Állófogadás

Állófogadás

   Csarnokaink remek helyszínei kötetlen hangulatú, kisebb és nagyobb létszámú eseményeknek egyaránt. Állófogadások mellé ajánljuk időszaki kiállításaink látogatását is, melyek önállóan vagy a múzeumpedagógusok által tartott tárlatvezetéssel is megtekinthetőek. A fogadással egybekötött kiállításnézés különleges élményt kínál a vendégeknek.

Állófogadás

Reneszánsz Csarnok


·      A Reneszánsz Csarnok a 16. századi itáliai építészet formavilágát követi. Félköríves árkádjai, klasszikus oszlopai, mellvédje és falképei egy reneszánsz palota udvarát idézik fel. A csarnokban a Szépművészeti Múzeum két különleges műtárgyegyüttese látható: az itáliai freskók és a velencei kútkávák. A reneszánsz freskógyűjtemény nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít, Itálián kívül a világ legnagyobb ilyen együttese. A freskók eredetileg észak- és közép-itáliai templomok és paloták falait díszítő, nagyobb ciklusok részét képezték. A 19. században azonban az épületek funkcióvesztése vagy megromlott állaga miatt eredeti helyükről leválasztották, majd hordozható festményekké alakították őket. A csarnok földszintjén, a 14-15. századi késő gótikus és a korai reneszánsz művekkel induló kiállítás, a csarnok emeleti kerengőjén, a késő reneszánsz 16. századi emlékeivel zárul. A teremben kiállított velencei kút kávái díszesen faragott kőből vagy bronzból készültek, és nemegyszer a város ismert szobrászainak a műhelyeiből származtak. A múzeum kútkávagyűjteményének egy része egykor főúri kastélyparkokat díszített.


Terület:
970 m2
Állófogadás:
350 fő
Konferencia:
150 fő
Bankett:
150 fő

Reneszánsz Csarnok
Reneszánsz Csarnok

Márvány csarnok

Márvány csarnok


A múzeum neoreneszánsz stílusban épült reprezentatív fogadótere márványburkolatáról kapta mai elnevezését. A kazettás dongaboltozat fedett tér ajtaja felett aranyozott felirat hirdeti: Ars longa, vita brevis, azaz a művészet örök, az élet rövid. A csarnok két oldalát az emeletre vezető díszlépcsőház áttört korlátja szegélyezi, pihenője oszlopos galériaként kapcsolódik a Márvány Csarnokhoz, ahonnan gyönyörű rálátást biztosít a teremre. A csarnok falain az itáliai barokk mestereinek festményei láthatóak. A tér egyik sarkában pedig a flamand származású, de Velencében alkotó Giusto Le Court Caritas Romana című bravúros alkotása került elhelyezésre. 18. századi írott források szerint a szobor a Canal Grande partján álló fényűző palota bejáratánál állt. Nem ismert, hogy a mű mikor került került magyarországi „lelőhelyére”, az 1877-ben épített budapesti Almássy–Andrássy-palota kertjébe. A barokk művek mellett a Márvány Csarnokban található a világ legnagyobb múzeumi LCD-fala, melyen csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon. 


Terület:
420 m2
Állófogadás:
250 fő
Konferencia:
200 fő
Bankett:
100 fő

Márvány csarnok

Román csarnok


·  A román kori bazilikát idéző teret hatalmas oszlopok és pillérek tagolják. A csarnok román stílusú belső dekorációját az épület építészei, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervezhették. A rendkívül gazdag festészeti dekoráció Reissmann Károly Miksa és Glaser János festők munkái. A keresztény ikonográfiai program szerint megtervezett, de a millenniumi gondolatkörhöz is kapcsolható falfestményeken többek között a magyar történelem nagy alakjai elevenednek meg. A főhajó falaira a magyar állami, társországi és tartományi címereket festették. A csarnok lenyűgözően gazdag ornamentikáját szimbolikus ábrázolások, életfamotívumok, a halhatatlanságot jelképező pávák, a diadalíveket pedig állatövi jegyek egészítik ki. A körüljáró folyosó boltozatának griff- és sárkányfigurái a német középkori fal- és táblaképfestészet hatását viselik magukon. Az így összeálló, szakrális jellegű tér a századforduló dekoratív festészetének csúcsteljesítménye. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett és a nagyközönség elől hetven évig elzárt Román Csarnok 2018-ban nyílt meg újra. A csarnokhoz egyedi ajándékkollekciót készített a MúzeumShop.

 


Terület:
760 m2
Állófogadás:
400 fő
Konferencia:
300 fő
Bankett:
350 fő

Román csarnok
Román csarnok

Barokk Csarnok

Barokk Csarnok


A barokk építészet stílusjegyeit magán viselő impozáns, palotaudvart idéző tágas Barokk Csarnokban a Régi Képtár és a Régi Szobor Gyűjtemény 17-18. századi gyűjteményéből válogatott, újrarendezett állandó kiállítás várja a látogatókat. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő itáliai, spanyol és német barokk kollekcióból kiválasztott közel harminc festményen keresztül az érdeklődők megismerkedhetnek a barokk festészet stiláris sokszínűségével és tematikus gazdagságával. Az itáliai anyag a korszak legfontosabb festészeti központjainak művészetébe nyújt bepillantást. A válogatásban helyet kapott a 18. századi velencei festészet vezető mestere, Giovanni Battista Tiepolo Idősebb Szent Jakab legyőzi a mórokat témájú, monumentális oltárképe is. A barokk festmények mellett a velencei barokk szobrászatának remekei is helyet kaptak a csarnokban. A nemzedék legismertebb szobrásza, l’Ongaro tanítványa, Giovanni Bonazza műhelyében nagy számban készítettek medalion portrédomborműveket: a budapesti sorozat mind számban, mind kvalitásban a második legnagyobb ma ismert közgyűjteményi széria.


Terület:
760 m2
Állófogadás:
400 fő
Konferencia:
350 fő
Bankett:
300 fő

Barokk Csarnok

Belső udvarok (Ión és Dór udvar)


Az újonnan megnyitott, az ókori görög építészetet idéző Ión és Dór udvarok beltéri kapcsolattal rendelkező impozáns kültéri helyszínek. A belső udvarok nyáresti partik, filmvetítések, állófogadások, vagy akár gálavacsorák színhelyeivé is varázsolhatóak.


Terület:
554 m2
Állófogadás:
200 fő
Konferencia:
150 fő

Belső udvarok (Ión és Dór udvar)
Belső udvarok (Ión és Dór udvar)

Portikusz terasz

Portikusz terasz


Az 1906-ban átadott, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett Szépművészeti Múzeum homlokzata a klasszikus görög templomépítészet idézi. A neoklasszicista épület homlokzati részéből előugró, központi helyet elfoglaló nyitott oszlopcsarnokhoz, a portikuszhoz széles lépcsősor vezet fel. A tizenkét korinthoszi oszlopból álló csarnokot felül timpanon zárja. A homlokzaton sokalakos mitológiai témájú dombormű látható, mely az olümpiai Zeusz-templom nyugati oromcsoportján látható, a kentaurok és a lapithák csatájának a rekonstrukciókkal kiegészített másolata. Az oromcsoport középtengelyében Apollón isten alakja magasodik a küzdő felek fölé. A Hősök terére néző fedett portikusz terasz tökéletes helyszín rendezvények előtti welcome, vagy akár kisebb létszámú fogadások számára is. Az exkluzivitás élményét a csodálatos kilátás garantálja.


Állófogadás:
150 fő

Portikusz terasz

Kupolaterem - 1. emelet


A 19. és 20. századi művészetet bemutató kiállítóterekből nyíló, különleges vörösmárvány-borítású kupolaterem ideális helyszíne lehet nagyszabású díszvacsorák, protokolláris fogadások és állófogadások számára. Képzeljük el, hogy vendégeink vacsorájukat a 19. század leghíresebb magyar történelmi alakjaival egy asztalnál fogyaszthatják el, hogy utána egy pezsgős koccintásra várjuk őket a lélegzetelállító dunai panorámával rendelkező teraszaink egyikén. A Kupolatér három emeletet foglal magában, melyek akár egyszerre is bérelhetőek nagylétszámú események alkalmával.


Állófogadás:
350 fő
Konferencia:
200 fő
Bankett:
300 fő

Kupolaterem - 1. emelet
Kupolaterem - 1. emelet

Kupolaterem - 2. emelet

Kupolaterem - 2. emelet


A második emeleti kupolateremben a 20. századi magyar festészet legszebb alkotásai kaptak helyet. Berény Róbert Csellózó nő vagy Rippl-Rónai József Kalitkás nő című képe is itt található, valamint erről az emeletről nyílik a Gulácsy Lajos, Vaszary János és Bortnyik Sándor műveit rejtő Modern idők időszaki tárlat. A tér közepén lévő oktogonális balkonról az első emeleti kupolatérre látni rá, vörösmárvánnyal borított lépcsői pedig a Csontváry-pihenőhöz vezetnek, ahol többek között az ikonikus Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban vagy a 20 m2-es A taorminai görög színház romjai képek alatt lehet megpihenni. 


Állófogadás:
250 fő
Bankett:
200 fő

Kupolaterem - 2. emelet

1. emeleti Panoráma terasz


·      Az első emeleti Kupolatérből nyíló két, Dunára néző fedett panorámaterasz kisebb létszámú nyáresti fogadások, pezsgős koccintások tökéletes helyszíne. A terasz a hőgombáknak köszönhetően a téli időszakban hangulatos forraltborozások és gesztenyesütés helyszíne lehet, mely a beltéri eseményt még különlegesebb élménnyé teszi.


Állófogadás:
120 fő
Bankett:
50 fő

1. emeleti Panoráma terasz
1. emeleti Panoráma terasz

3. emeleti panoráma teraszok

3. emeleti panoráma teraszok


·     A Palota épületének legfelső szintjén található két dunai panorámateraszról a vendégek Budapest teljes látképét élvezhetik, rálátva a Dunára vagy a Parlamentre. A harmadik balkonról pedig meghitt budai látvány fogadja a látogatókat. Mindegyik terasz exkluzív, egyedülálló és lélegzetelállító élmény biztosít.


Állófogadás:
50 fő
Bankett:
15 fő

3. emeleti panoráma teraszok

kerthelyiség - Vasarely Múzeum


A Vasarely Múzeum épülete Óbuda közkedvelt részén fekszik. A világhírű Victor Vasarely festményeivel díszített, fényárban úszó terek inspiráló környezetet kínálnak kislétszámú céges fogadásokhoz és kreatív workshopokhoz. Tavasz és ősz között pedig a múzeum hangulatos kerthelyisége is megnyílik, amely remek színtere lehet borkóstolóknak vagy állófogadásoknak.


Állófogadás:
120 fő

kerthelyiség - Vasarely Múzeum
kerthelyiség - Vasarely Múzeum

Vasarely Múzeum 1. és 2. emelet

Vasarely Múzeum 1. és 2. emelet


 A múzeumnak otthont adó Zichy-kastély a Mátyás-korabeli óbudai prépostsági Mária-templom és a klarisszák kolostorának romjaira épült. A Vasarely Múzeum állandó kiállítása a földszinti termek sorában és a két emeleti kiállítótérben tekinthető meg. A tárlat kronológikusan mutatja be Victor Vasarely művészetét a korai budapesti rajzkörtől, a kinetikus, op art képekig. A múzeum belső, kertkapcsolattal rendelkező kiállítóterei kiválóan alkalmasak meghitt, kisebb létszámú állófogadásokhoz.

 

 


Állófogadás:
80 fő

Vasarely Múzeum 1. és 2. emelet
Felkeltettük érdeklődésedet?

Lépj velünk kapcsolatba az alábbi elérhetőségen: event@szepmuveszeti.hu