MUSEUM!EVENTS

Szépművészeti Múzeum

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum lokációját, építészetét és művészeti gyűjteményét tekintve is egyedülálló helyet foglal el múzeumaink között. A fővárosi világörökségi helyszínének számító neoklasszicista és neoreneszánsz stílusjegyeket viselő Europa Nostra-díjas épület 1906-ban alapított gyűjteménye a magyar- és egyetemes művészet kiemelkedő alkotásainak első számú magyarországi intézményének ad otthont. A Szépművészeti Múzeum nemcsak önálló kiállításokat rendezett a világ különböző kulturális intézményeiben, hanem számos sikeres vendégkiállítást is befogadott, integrálódva ezzel a nemzetközi művészeti világba. Okkal foglalta el tehát a hazánk leglátogatottabb, és leghíresebb közgyűjteményének címét. Az Andrássy út és a Hősök tere találkozásán elhelyezkedő ikonikus épület lenyűgöző milieu-t biztosít minden rendezvénytípus számára. Gondoljunk akár szűkkörű, kisebb céges összejövetelekre vagy nagyobb állófogadásokra, gálavacsorákra és díjátadókra, a Múzeum tereinek sokfélesége tökéletesen illeszkedik minden elképzeléshez. Küldetésünk, hogy az egyetemes művészeti értékkel bíró alkotásokat izgalmas események alkotóelemeivé tegyük. Legyen szó exkluzív, figyelemfelkeltő céges rendezvényről vagy festményekhez hangolt kulináris élményről, a Szépművészeti Múzeum a rendezvényötletek széles skáláját tudja kielégíteni. Számunkra ezt jeleneti a rendezvény művészete.


Virtuális túra

Bérelhető termek

Reneszánsz Csarnok

·      A Reneszánsz Csarnok a 16. századi itáliai építészet formavilágát követi. Félköríves árkádjai, klasszikus oszlopai, mellvédje és falképei egy reneszánsz palota udvarát idézik fel. A csarnokban a Szépművészeti Múzeum két különleges műtárgyegyüttese látható: az itáliai freskók és a velencei kútkávák. A reneszánsz freskógyűjtemény nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít, Itálián kívül a világ legnagyobb ilyen együttese. A freskók eredetileg észak- és közép-itáliai templomok és paloták falait díszítő, nagyobb ciklusok részét képezték. A 19. században azonban az épületek funkcióvesztése vagy megromlott állaga miatt eredeti helyükről leválasztották, majd hordozható festményekké alakították őket. A csarnok földszintjén, a 14-15. századi késő gótikus és a korai reneszánsz művekkel induló kiállítás, a csarnok emeleti kerengőjén, a késő reneszánsz 16. századi emlékeivel zárul. A teremben kiállított velencei kút kávái díszesen faragott kőből vagy bronzból készültek, és nemegyszer a város ismert szobrászainak a műhelyeiből származtak. A múzeum kútkávagyűjteményének egy része egykor főúri kastélyparkokat díszített.


Virtuális túra

Terület
970 m2
Állófogadás
350 fő
Konferencia
150 fő
Bankett
150 fő
Márvány csarnok

A múzeum neoreneszánsz stílusban épült reprezentatív fogadótere márványburkolatáról kapta mai elnevezését. A kazettás dongaboltozat fedett tér ajtaja felett aranyozott felirat hirdeti: Ars longa, vita brevis, azaz a művészet örök, az élet rövid. A csarnok két oldalát az emeletre vezető díszlépcsőház áttört korlátja szegélyezi, pihenője oszlopos galériaként kapcsolódik a Márvány Csarnokhoz, ahonnan gyönyörű rálátást biztosít a teremre. A csarnok falain az itáliai barokk mestereinek festményei láthatóak. A tér egyik sarkában pedig a flamand származású, de Velencében alkotó Giusto Le Court Caritas Romana című bravúros alkotása került elhelyezésre. 18. századi írott források szerint a szobor a Canal Grande partján álló fényűző palota bejáratánál állt. Nem ismert, hogy a mű mikor került került magyarországi „lelőhelyére”, az 1877-ben épített budapesti Almássy–Andrássy-palota kertjébe. A barokk művek mellett a Márvány Csarnokban található a világ legnagyobb múzeumi LCD-fala, melyen csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon. 


Virtuális túra

Terület
420 m2
Állófogadás
250 fő
Konferencia
200 fő
Bankett
100 fő
Román csarnok

·  A román kori bazilikát idéző teret hatalmas oszlopok és pillérek tagolják. A csarnok román stílusú belső dekorációját az épület építészei, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervezhették. A rendkívül gazdag festészeti dekoráció Reissmann Károly Miksa és Glaser János festők munkái. A keresztény ikonográfiai program szerint megtervezett, de a millenniumi gondolatkörhöz is kapcsolható falfestményeken többek között a magyar történelem nagy alakjai elevenednek meg. A főhajó falaira a magyar állami, társországi és tartományi címereket festették. A csarnok lenyűgözően gazdag ornamentikáját szimbolikus ábrázolások, életfamotívumok, a halhatatlanságot jelképező pávák, a diadalíveket pedig állatövi jegyek egészítik ki. A körüljáró folyosó boltozatának griff- és sárkányfigurái a német középkori fal- és táblaképfestészet hatását viselik magukon. Az így összeálló, szakrális jellegű tér a századforduló dekoratív festészetének csúcsteljesítménye. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett és a nagyközönség elől hetven évig elzárt Román Csarnok 2018-ban nyílt meg újra. A csarnokhoz egyedi ajándékkollekciót készített a MúzeumShop.

 


Virtuális túra

Terület
760 m2
Állófogadás
400 fő
Konferencia
300 fő
Bankett
350 fő
Barokk Csarnok

A barokk építészet stílusjegyeit magán viselő impozáns, palotaudvart idéző tágas Barokk Csarnokban a Régi Képtár és a Régi Szobor Gyűjtemény 17-18. századi gyűjteményéből válogatott, újrarendezett állandó kiállítás várja a látogatókat. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő itáliai, spanyol és német barokk kollekcióból kiválasztott közel harminc festményen keresztül az érdeklődők megismerkedhetnek a barokk festészet stiláris sokszínűségével és tematikus gazdagságával. Az itáliai anyag a korszak legfontosabb festészeti központjainak művészetébe nyújt bepillantást. A válogatásban helyet kapott a 18. századi velencei festészet vezető mestere, Giovanni Battista Tiepolo Idősebb Szent Jakab legyőzi a mórokat témájú, monumentális oltárképe is. A barokk festmények mellett a velencei barokk szobrászatának remekei is helyet kaptak a csarnokban. A nemzedék legismertebb szobrásza, l’Ongaro tanítványa, Giovanni Bonazza műhelyében nagy számban készítettek medalion portrédomborműveket: a budapesti sorozat mind számban, mind kvalitásban a második legnagyobb ma ismert közgyűjteményi széria.


Virtuális túra

Terület
760 m2
Állófogadás
400 fő
Konferencia
350 fő
Bankett
300 fő
Belső udvarok (Ión és Dór udvar)

Az újonnan megnyitott, az ókori görög építészetet idéző Ión és Dór udvarok beltéri kapcsolattal rendelkező impozáns kültéri helyszínek. A belső udvarok nyáresti partik, filmvetítések, állófogadások, vagy akár gálavacsorák színhelyeivé is varázsolhatóak.


Virtuális túra

Terület
554 m2
Állófogadás
200 fő
Konferencia
150 fő
Portikusz terasz

Az 1906-ban átadott, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett Szépművészeti Múzeum homlokzata a klasszikus görög templomépítészet idézi. A neoklasszicista épület homlokzati részéből előugró, központi helyet elfoglaló nyitott oszlopcsarnokhoz, a portikuszhoz széles lépcsősor vezet fel. A tizenkét korinthoszi oszlopból álló csarnokot felül timpanon zárja. A homlokzaton sokalakos mitológiai témájú dombormű látható, mely az olümpiai Zeusz-templom nyugati oromcsoportján látható, a kentaurok és a lapithák csatájának a rekonstrukciókkal kiegészített másolata. Az oromcsoport középtengelyében Apollón isten alakja magasodik a küzdő felek fölé. A Hősök terére néző fedett portikusz terasz tökéletes helyszín rendezvények előtti welcome, vagy akár kisebb létszámú fogadások számára is. Az exkluzivitás élményét a csodálatos kilátás garantálja.


Virtuális túra

Állófogadás
150 fő
Shickedanz terem

Nem találtad meg, amit kerestél?

Ha kérdésed merül fel, vagy amennyiben egyedi igényed szeretnéd velünk megbeszélni, úgy kérjük, vedd fel munkatársunkkal a kapcsolatot a megadott elérhetőségek valamelyikén!

Kapcsolat

További információk a Múzeumról

Budapest, Dózsa György út 41, 1146

max. 300

max. 650

max. 1000

  • 4 csarnok

  • 6 kiállítás

  • Wi-Fi

  • kerthelység

Rendezvénytípusok